Kleurrijke Abstracte Schilderijen. Koop Jouw eigen Statement Art rechtstreeks bij de kunstenaar.
Mand
Mand (0)

Wat is abstracte kunst?

Abstraheren komt van het latijn abs-trahere. Het betekent verwijderen, afstand nemen of weglaten. Vertaald naar abstracte kunst betekend het 'afstand nemen van de werkelijkheid'.


Doordat je afstand neemt van de werkelijkheid wordt jouw verbeelding aangesproken. En dat is nou juist het mooie van abstracte kunst. Je gaat zoeken in wat je ziet.

Door te abstraheren wordt een realistische vorm versimpeld of veranderd zodat we hem niet meer als dusdanig herkennen. Piet Mondriaan begonnen met het abstraheren van een boom. Door de boom steeds verder te abstraheren kwam hij uiteindelijk uit op de schilderijen waarvan je hem kent met enkel lijnen en primaire kleuren.

Als jij je ook afvraagt wat is abstracte kunst en je vervolgens in een woordenboek de term opzoekt zie je deze definitie:

 

Abstracte kunst is kunst die de overeenkomst tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid vermijdt.

 

Een abstract kunstenaar streeft er niet naar om de realiteit via zijn kunstwerk weer te geven. In plaats daarvan gebruikt hij vormen, kleuren, lijnen en structuren en een of meerdere materialen om zijn gevoel of emoties uit te drukken.

Piet Mondriaan - Compositie

Mondriaan heeft meerdere werken zoals deze Compositie 2. De zwarte lijnen met gekleurde vakken zijn heel herkenbaar. De kleuren lopen door, van het doek af en geven daardoor een dynamisch beeld. In de abstracte kunst wordt je uitgenodigd met je eigen verbeelding naar het kunstwerk te kijken.

Zie je in zijn  Compositie een schilderij, … of slechts een klein gedeelte van een veel groter schilderij?

Wat is het verschil tussen abstracte kunst en figuratieve kunst?

Als abstract kunstenaar zijn mijn eigen schilderijen uiteraard in abstracte stijl. Omdat mijn schilderijen niets herkenbaars weergeven zul je ze ook niet altijd meteen begrijpen. Maar dat is ook niet altijd de bedoeling. Benader mijn kunst met je gevoel, en niet met je verstand. Kijk wat het met jou doet, welke gevoelens het bij jou opwekt. Bij abstracte kunst draait het niet alleen om wat je ziet, maar ook om wat het bij je oproept.


Ik heb een eens geschreven over wat mij, als abstract kunstenaar, persoonlijk beïnvloed als ik een kunstwerk maak. Je kunt dat artikeltje hier lezen.


Abstracte kunst behoort tot de stroming van moderne kunst. Over moderne kunst en het verschil met “oude kunst” zal ik snel een blog schrijven zodat je hier meer over kunt lezen.

Of je een abstract schilderij mooi vindt hangt mede af van jouw verbeeldingsvermogen. Je hoeft niet eens hetzelfde te zien of voelen als wat de kunstenaar voelde of dacht toen hij het werk maakte om een kunstwerk mooi te vinden. Maar een abstract schilderij moet je wel aanspreken, een goed gevoel geven, … in je onderbuik.


Een antwoord op de vraag Wat is abstracte kunst zou kunnen zijn dat Abstracte Kunst het product is van de creativiteit van mensen, zonder dat dit product de fysieke werkelijkheid hoeft te benaderen. Daarom is de waardering van een abstract kunstwerk puur persoonlijk en uiterst subjectief.

Nu de vraag Wat is Abstracte Kunst beantwoord is, kunnen we dieper ingaan op figuratieve kunst.

Abstracte kunst geeft niet een zichtbare werkelijkheid weer. Abstracte kunst biedt ruimte aan het eigen gevoel en eigen voorstellingsvermogen. De tegenhanger van abstracte kunst is de figuratieve kunst; kunst die de werkelijkheid wil weergeven. Deze kunstvorm die de visueel zichtbare realiteit op herkenbare wijze weergeeft wordt ook wel realistische kunst genoemd.

Binnen de figuratieve kunst kun je een aantal kunstgenres onderscheiden zoals landschappen, dieren, stadsgezichten, portretten en stillevens. Hoe een figuratief schilderij van een landschap (of zeezicht) of van een portret er uitziet zal duidelijk zijn. Dit is misschien minder voor de hand liggend voor het genre stilleven.  Een stilleven is schilderij, tekening of foto met levenloze of tenminste roerloze voorwerpen, waarbij de belichting en lichtval een belangrijke rol spelen.

Veelvoorkomende typen stillevens zijn:

  • Bloemstilleven
  • Fruitstilleven
  • Ontbijtgens, Banketgens en Zeebanket (artistieke composities van bepaalde lekkernijen op smakelijk gedekte eettafels)
  • Jachtstukken (Dode fazanten, duiven, herten en ander wild)
  • Toebackjes (stilleven met tabak en soortgelijke artikelen)

Stillevens  waren zeer populair in de 17e eeuw. Ze hebben vaak een specifieke symboliek. Zo kunnen ze rijkdom en weelde uitstralen, of juist zuinigheid, matigheid en vlijt, geleerdheid of overwinning.

Maar let op bij de interpretatie van stillevens. Omdat aan stillevens gewoonlijk geen expliciet verhaal ten grondslag ligt kan aan hert schilderij vaak meerdere betekenissen toegekend worden. Vaak in een godsdienstige relatie of met een erotische betekenis.

Hieronder zal ik binnenkort een aantal bekende stillevens en hun mogelijke symboliek weergeven.

abstracte kunstenaar - Mondriaan
wat is abstracte kunst - abstraheren
wat is het verschil tussen figuratief en abstract
Abstraheren in abstracte kunst

Kleurrijke Originele Abstracte kunst is tijdloos. Heb je een fraai handgeschilderd schilderij, dan kan je het jaren laten hangen zonder dat het je gaat vervelen.

Je kunt abstracte kunst overal in huis hangen. Of het nou in je werkkamer hangt, in de woonkamer, in de gang of in je saapkamers. Bij mij thuis hangen er zelfs schilderijen in badkamer en toilet.  En ook op een kinderkamer kan een schilderij goed terecht. Al heb ik gemerkt dat het voor de jongere kinderen het beste is om iets herkenbaars te hebben in het abstracte kunstwerk, een half-abstract kunstwerk dus.

Zie onderstaand voorbeeld van zo'n origineel kunstwerk dat gewaardeerd wordt door zowel een volwassene als een kind.

Abstracte Kunst is Tijdloos

Ben je op zoek naar een inspirerend handgeschilderd abstract schilderij? Bekijk dan eens mijn collectie en ontdek dat mooie kunst niet duur hoeft te zijn. En al zeker niet als je bedenkt hoeveel jaar je er plezier van zult hebben.

Voorbeeld Half-Abstract schilderij
Abstract schilderij dat zowel voor kind als volwassene geschikt is

Wat betekent abstract en wat is abstracte kunst?

Wat betekent abstract en waar komt het woord vandaan?

Door abstraheren wordt een realistische vorm versimpeld of veranderd zodat we deze niet meer als dusdanig herkennen.

Over de oorsprong van abstracte kunst willen de meningen nog wel eens verschillen. Zagen we de eerste abstracte creaties rond 1900, na de uitvinding van de fotografie, of was er al veel eerder abstracte kunst. 

Dit hangt natuurlijk af van hoe je abstracte kunst bedoeld bij de vraag wat is abstracte kunst.


De menselijke evolutie begon zo'n 3 miljoen jaar geleden met 'verbeelding' van de eerste menselijke primaat; de Australopithecus Africanus. Abstractie, het afstand nemen van de dagelijkse werkelijkheid, is voor de mens altijd al een manier om beter om te kunnen gaan met moeilijke omstandigheden. Een hamer is figuratief en voor iedereen makkelijk voor te stellen. Toch duurde het zo'n 3 miljoen jaar om de eerste hamer te verbeelden.

Zowel fiuratieve en abstracte als figuratieve afbeeldingen zien we in alle prehistorische grotten rond het Middellandse Zeegebied. Deze wandtekeningen zijn zo'n 40.000 jaar geleden gemaakt. In de grotten van Lascaux zijn tekeningen van vierkanten en rechthoeken bij een afbeelding van een man met vogelmasker en stier. Het is duidelijk geen jachttafereel; men zal niet op die manier gejaagd hebben. Het lijkt eerder een weergave te zijn van een droom.

Ook vormen als golvende lijnen, een cirkel, halve maan, driehoek, enkele lijnen, een spiraal, een vijfpuntige ster en de hashtag (#) zijn te vinden op de wanden van grotten. Zie dit als de eerste beeldtekens die de eerste mensen gebruikten om te communiceren, om informatie over te brengen. Feitelijk zijn deze van oorsprong abstracte symbolen de oorsprong van de schrijftaal. 

Wat is de oorsprong van abstracte kunst?

Veel abstracte kunstenaars zijn zeer begaafde professionals die ook erg succesvol een realistische schilderijen kunnen maken.

 

Dat deze kunstenaars overstappen naar abstractie heeft te maken met hun behoefte zich optimaal creativitief te uiten, zonder beperkt worden door de lijnen en kleuren van een landschap, portret of stilleven.

 

Een abstract kunstenaar wil graag graag zijn creativiteit alle vrijheid geven en zijn creativiteit tot uitdrukking brengen, zonder zich te hoeven beperken tot datgene wat herkenbaar en visueel herleidbaar is.

Waarom wil een figuratief schilder abstract gaan schilderen?