Kleurrijke Abstracte Schilderijen. Koop Jouw eigen Statement Art rechtstreeks bij de kunstenaar.
Mand
Mand (0)

Wat inspireert een kunstenaar?

Geregeld word ik door kunstverzamelaars gevraagd wat mij inspireert en beïnvloed als ik een kunstwerk schilder. En hoe ik aan mijn inspiratie kom.

 

Belangrijk is om vooraf te beseffen dat ik, als abstract kunstenaar, er niet naar streef om de werkelijkheid weer te geven. In plaats daarvan geef ik vorm aan mijn kunst door mijn gevoel, stemming, emoties of waarnemingen om te zetten in een samenspel van kleuren, vormen, lijnen en structuren in mijn schilderijen.

 

Als ik een abstract schilderij maak, merk ik hoe mijn gevoel van dat moment zijn effect heeft op het kunstwerk waaraan ik werk. Als ik bijvoorbeeld enkele dagen niet heb kunnen schilderen en ik ga dan aan de slag, dan voelt het alsof ik de verloren verf wil inlopen. Mijn schilderij kan dan iets levendiger of drukker worden.

Schilderij geinspireerd door vulkaan
Blauwe stromen uit een vulkaan
De planeet Mercurius als inspiratie
Schilderij geïnspireerd door foto van planeet Mercurius

Wat is de bron voor mijn inspiratie, als abstract schilder?

Abstraheren van realistisch naar abstract
Abstraheren van realistisch naar abstract

Dit zijn voor mij wel de moeilijkste schilderijen om te maken omdat er al een verwachting van de opdrachtgever is, ... maar vaak geen duidelijkheid over wat die verwachting precies is. Anders dan dat het een mooi kunstwerk moet worden natuurlijk en soms dat het moet passen in een bepaald interieur of samen met bepaalde andere aanwezige kunstwerken.


Maar voor mij, met mijn abstracte kunst, staat niet vooraf vast hoe het uiteindelijke werk er precies gaat uitzien. In het bijzonder omdat ik er juist naar streef om elk schilderij uniek te laten zijn.  Dit is natuurlijk heel anders indien het een schilderij van een portret of stilleven zou moeten worden.

Zo las ik eens over een vulkaan op het Indonesische eiland Java; de Kawah Ijen.  Deze vulkaan heeft fel blauwe rivieren die onder de vulkaan vandaan stromen. Hoewel het eruit ziet als helderblauwe lava, bestaan de stromen uit gesmolten zwavel, dat een neonachtig licht afgeeft dat er 's nachts fascinerend uitziet. 
Zwavel heeft een relatief laag smeltpunt van 115 graden Celsius en de blauwe vuren verschijnen vaak tijdens vulkaanuitbarstingen.

Ik vind dit fascinerend en hoop dit natuurverschijnsel ooit nog eens met eigen ogen te kunnen zien. Het was voor mij de inspiratiebron voor een schilderij dat ik kort daarop schilderde, in dezelfde blauwe kleur als de zwavelrivieren van de vulkaan.

Een ander voorbeeld is toen ik las over de planeet Mercurius.

Als je er naar kijkt door een sterke telescoop, dan ziet het oppervlak van de planeet er bruin-grijs uit. Met spectraal imaging apparatuur van bijvoorbeeld NASA kun je zien hoe het oppervlak van de planeet het zonlicht reflecteert. Dit wordt dan weergegeven in andere verschillende kleuren, met onder andere blauwtinten.
De beschrijving in het artikel en de foto hebben me geïnspireerd tot het maken van het abstract schilderij "Mercury blue". Daarbij wilde ik niet een-op-een het oppervlak van Mercurius schilderen, maar vastleggen wat ik voelde (mijn impressie) bij het lezen van dit artikel. In die zin is het een impressionistisch abstract schilderij geworden.

Als de zon schijnt, of de herfst invalt, of als mijn neefjes of nichtjes op bezoek komen, heeft dat invloed op de inspiratie die ik op dat moment krijg voor een schilderij. Ook muziek zet mij aan tot een bepaalde stemming.  Het ritme van de muziek vertaalt zich bijvoorbeeld in langere verfstroken of kortere, gemaakt op het ritme van de muziek. 

 

Een belangrijke inspiratiebron voor mijn kunst zijn artikelen die ik lees, online of in boeken. Ik verslijt veel wetenschappelijke artikelen, over de medische wereld, astrologie, geografie en natuurverschijnselen. Bij het lezen krijg ik vaak onmiddellijk beelden van kleur en vorm in mijn hoofd en ontstaat een plezierige drang om dat op een doek of paneel te vereeuwigen.

Een mooi voorbeeld is het schilderij "Energetic feelings". 

Toen ik het schilderde had ik zo'n 2 weken niet geschilderd omdat ik druk was met  administratieve taken.

Toen ik weer tijd had om te schilderen en ik aan dit schilderij begon spatte de energie er vanaf, resulterend in een energiek schilderij.

 

Ik vind het schilderij nog steeds te gek en heb er een sterke band mee, omdat ik nog steeds die energieontlading voel als ik ernaar kijk.

Hoe kom ik aan inspiratie voor een schilderij in opdracht?

Zo vroeg een echtpaar dat reeds enkele kunstwerken van mij had om een kunstwerk voor hen te maken. Het moest passen in hun interieur, rekening houdend met de kunstwerken die reeds in dezelfde ruimte hingen.

Ik had 2 maanden de tijd om het te maken, aangezien zij 2 maanden naar Slowakije gingen om hun vakantiehuis af te bouwen en te gaan rondreizen in enkele landen in Oost Europa.


De eerste weken wilde de inspiratie niet komen. Ik wilde graag iets bijzonders voor hen maken, iets dat niet alleen bij hen past, maar een schilderij dat ook iets over hen zelf zou vertellen.


Ik volgde hun vorderingen aan hun huis en tuin, en de reizen die ze maakten, via hun posts op Instagram. Ze bezochten idyllische dorpjes, prachtige steden met mooie gestructureerde pleinen en gebouwen, schitterende landschappen met bloemenweiden en bergen met blauwe lucht op de achtergrond. Soms kwam er een foto voorbij dat ze van een drankje genoten op een mooi terras onder de gouden zon. Dan weer een foto van een bezoek aan een mijn, diep onder de grond waar de tunnels verlicht werden door de gouden gloed van gloeilampen.

En toen kwam ineens de inspiratie. Hoe meer persoonlijk kon het zijn als ik al de indrukken die ik kreeg van hun reis, hun vakantiehuis en hun tuin zou abstraheren in een schilderij. Een schilderij dat in 1 weergave 2 maanden met ervaringen uit hun eigen leven zou weergeven.

Ik heb hieronder enkele van hun foto's uit hun posts op social media weergegeven en daarnaast de impressie en emotie die het bij mij opwekte, en die ik in het schilderij verwerkt heb als geabstraheerde artistieke weergave.

Omwille hun privacy heb ik niet hun oorspronkelijke foto's gebruikt, maar daarvoor in de plaats vergelijkbare foto's.

Inspiratie op basis van een landkaart
inspiratie gebaseerd op de gouden gloed van licht in het donker
inspiratie uit een mooi landschap
inspiratie uit de gestructureerde stad Praag
inspiratie uit het genieten van een gouden leven
inspiratie uit een huisje
Een landkaart met routes abstract gemaakt
mijn gevoel van een gouden leven geabstraheerd
een landschap geabstraheerd
abstracte weergave van gouden gloeilicht in het donker
inspiratie uit hun vakantiehuisje
Praag als abstrancte kunst weergegeven

Van Nederland naar hun vakantiehuis in Slowakije, met tussenstops in Duitsland; de gouden lijn van rechtsboven naar linksonder;

De rechtstreekse terugreis naar Nederland; de gouden lijn van uiterst linksonder naar linksboven;

En de rondreis in Oost-Europa; De lange gouden lijn van linksboven naar rechtsonder. 

Hun vakantiehuis dat ze afgebouwd hebben en de tuin die ze aangelegd hebben.

een tuin abstract gemaakt

De bezoeken aan mooie steden als Praag, met grote imposante gebouwen en vele straten en bruggen.

De prachtige natuur die ze bezocht hebben, met weidevelden vol met bloemen en op de achtergrond heuvels en bergen die tot in het blauwe reiken.

Idyllische dorpjes en kastelen die ze bezocht hebben. Soms genietend op een terrasje onder de gouden zon. Het gevoel van genieten van het leven.

Een bezoek aan een mijn, diep onder de grond. Donker. Verlicht met gloeilampen met een bijna sprookjesachtige gouden gloed.

Het abstracte schilderij Cosmopolitans

Het schilderij heb ik Cosmopolitans genoemd, naar hoe ik dit echtpaar zie, als wereldreizigers die zich overal thuis voelen, en graag op een terrasje in de zon van een Cosmopolitan (naam van een alcoholisch drankje) genieten.

Moet mijn inspiratie jou aanspreken om mijn schilderij mooi te kunnen vinden?

Of je een abstract schilderij mooi vindt hangt af van dingen als de afmetingen, kleurcompositie en vooral de emotie die het wel of niet bij jou opwekt. Dit is ook mede afhankelijk van jouw verbeeldingsvermogen, en of dat je de inspiratie van de kunstenaar weet. Dit kan de klik met een schilderij versterken, maar ook verzwakken als jij je bijvoorbeeld totaal niet kunt vinden in de emoties van de kunstenaar.

Overigens geldt dat je echt niet hetzelfde hoeft te zien of voelen als wat ik, als kunstenaar, voelde of dacht toen ik het schilderij maakte, om het kunstwerk mooi te vinden. Maar een abstract schilderij moet je wel aanspreken, een goed gevoel geven, … in je onderbuik.

Als dat er is, dan zul je waarschijnlijk lang genieten van het schilderij.

Hun reis heb ik geabstraheerd en weergegeven in 3 delen;

Je kunt ook onderstaande video bekijken waarin ik wat meer in detail heb  uitgelegd hoe ik aan mijn inspiratie kom en hoe ik dat heb omzet in abstracte kunst.

Ik ben altijd dankbaar en voel me gevleid als iemand me vraagt om, in opdracht, iets specifiek voor hem of haar te schilderen. Passend bij een nieuwe woning, gerenoveerde woonkamer of ter vervanging van oude schilderijen of foto’s aan de muur.
Of een kunstwerk voor op kantoor om voor sfeer en inspiratie op de werkplek te zorgen.

Mijn abstracte Kunst is het product van mijn creativiteit als kunstenaar en de waardering van mijn kunstwerken is puur persoonlijk en uiterst subjectief. Vindt je iets niet mooi, prima. Het is tenslotte maar goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben.

Vind je daarentegen een abstract schilderij prachtig, voel je dat het jou meeneemt en dat het je inspireert?  Geniet er dan met volle teugen van.

Als je meer over mij, mijn achtergrond en waarom ik ben gaan schilderen wilt weten, kun je over mij als kunstschilder verder lezen.