Eerst heb ik de juiste inspiratie nodig. En vaak heb ik die in overvloed, maar niet altijd. Wil je meer weten over hoe ik mijn inspiratie krijg, lees dan de blog hierover.
Nadat ik de inspiratie heb en dus weet welke vormen en kleurstelling ik wilgebruiken, ga ik de toe te passen schildertechnieken bepalen. Deze moet ik vooraf bepalen aangezien ze vaak in een bepaalde volgorde toegepast moeten worden. Al vind ik "moeten worden" een relatief begrip want je kunt een schilderij van acrylverf altijd overschilderen. Structuren en texturen van bijvoorbeeld modeleerpasta of andere media die je verwerkt in een schilderij, zoals stukjes hout, grit of zelfs verflijntjes, zijn later niet te verwijderen. Het gebuik daarvan moet dus zorgvuldig bepaalt worden,
Die structuren en texturen schets ik daarom vooraf op, op een paar vellen papier om te zien of de vorm is zoals ik me die voorgesteld had. Of de balans en de ruimteverdeling goed is.
Na de structuur en/of textuur komt de detaillering van structuur en textuur, de fijnere belijning en kleine abstracte vormen.
Als alles voldoende uitgehard is, meestal na 1 tot 4 dagen, afhankelijk van de dikte van de structuur en eventuele verlijming van media, kan het verven beginnen.
Het aanbrengen van kleur kan op vele manieren, met vele verschillende technieken. Zelf werk ik vaak met Alla Prima in Acryl, ingedikte en verdunde muurverf voor onderliggende texturen, alcohol inkt, spray paint en hamerslag verf voor bijzondere effecten.
Het aanbrengen van de verf gebeurt vaak in een combinatie van verschillende soorten kwasten, rollers en met de platte hand of vingertoppen.
Zie onderstaande video voor een indruk hoe een schilderij tot stand komt. Zie hoeveel verschillende technieken toegepast worden in een enkel kunstwerk.
"Autumn Reflections" is gemaakt in een periode van ca. 4 weken in ca. 10 sessies.