Kleurrijke Abstracte Schilderijen. Koop Jouw eigen Statement Art rechtstreeks bij de kunstenaar.
Mand
Mand (0)

Fiscaal voordeel op kunst

Kunstliefhebbers hebben in sommige gevallen een fiscaal voordeel van hun kunstcollectie. Als de kunst een bedrijfsmiddel is voor de onderneming, maar ook kunst als vrijgestelde bezitting in box 3 voor particulieren. Let wel goed op de actuele fiscale regels.

Belasting op kunst voor particulieren

Als je een kunstwerk in privé houdt valt dat in de hoofdregel in box 3 en wordt dus belast als voordeel uit sparen en beleggen. Maar in de belastingwetgeving in Nederland is een vrijstelling voor kunst opgenomen voor kunst die enkel gebruikt wordt voor persoonlijke doeleinden. Zoals bijvoorbeeld kunst die je gebruikt als decoratie in je woning. Dit soort kunst is vrijgesteld van de belasting in box 3. 

Let op: om een beroep te kunnen doen op deze belastingvrijstelling mag je de kunst dus niet hoofdzakelijk houden als een beleging. De grens ligt daarbij bij 70%. Vindt de belastingdienst dat je de kunst voor meer dan 70% aanhoudt als belegging, dan is het aan de belastingdienst om hiervoor bewijs aan te voeren. Hangt jouw John DutchArt Statement Art gewoon decoratief bij je thuis aan de muur, dan is er in beginsel geen sprake van een belegging.


Stijgt de kunst die je aanhoudt in waarde, dan zal, mits het geen belegging is, ook deze waardestijging niet fiscaal belast zijn. Als je kunst verzamelt als hobby, maar het groeit uit in grootschalig kunst aan- en verkopen dan is de winst potentieel wel belast (in box 1).

Belastingschuld met korting betalen, met kunst

Onder strikte voorwaarden kan kunst gebruikt worden om belastingschulden voor de erfbelasting mee te betalen. De Oranjes hebben hier ook al wel eens gebruik van gemaakt ...


Sinds 1997 bestaat de kwijtscheldingsregeling. Deze regeling houdt in dat kunst uit een nalatenschap, onder voorwaarden, gebruikt kan worden voor kwijtschelding van de erfbelasting. Tot maximaal 120% van de waarde van het kunstvoorwerp!

Belasting op Kunst voor ondernemingen – zakelijke kunst

Zowel kunst huren als kunst kopen is fiscaal gunstig in Nederland.

 

De kosten voor huur en koop van kunst zijn fiscaal aftrekbaar en de BTW is terug te vorderen bij de Fiscus. Voorwaarde is dat het hier gaat om redelijke, zakelijke uitgaven, net zoals de aanschaf van een bureaustoel of kantoormeubilair. Een schilderij van € 75.000 voor in de wachtruimte bij een tandarts zal in alle redelijkheid niet als een redelijke zakelijke uitgave worden beschouwd.

 

Koop je voor de onderneming kunst als gebruiksvoorwerp, dan moet je het op de balans zetten en hierop normaal afschrijven. Bijvoorbeeld over een periode van 5 jaar, waarna er nog 10% restwaarde over is. Vergelijkbaar zoals je zou doen met een bedrijfsauto of een computer. Vaak wordt echter de aanschaf van niet te dure kunst meteen als kosten geboekt, zoals bijvoorbeeld ook huurkosten geboekt worden. Stem dit vooraf af met je accountant.

Kunst is meer dan een fiscale aftrekpost

Je schaft kunst uiteraard niet primair aan om er fiscaal voordeel van te hebben. Maar als je kunst aanschaft is het wel zo slim om van de bestaande fiscale regelingen gebruik te maken. Zowel als particulier als zakelijk.

Als ondernemer zou je kunst moeten aanschaffen, omdat:

 • het de uitstraling van je bedrijf versterkt;
 • het de werkomgeving aangenaam en motiverend maakt;
 • inspiratie uit kunst leidt tot innovatie van producten & diensten;
 • je daarmee laat zien dat je interesse  breder is dan enkel je product of dienst;
 • je kunst kunt gebruiken als link naar vele gespreksonderwerpen.

Als particulier zou je kunst moeten aanschaffen, omdat:

 • je het gewoonweg mooi vindt en er dagelijks van geniet;
 • het iets over jou weergeeft, het is jouw Statement art;
 • het zo sfeervol is en klasse weerspiegelt;
 • het je fascineert en inspireert;
 • het jouw interieur compleet maakt;
 • kunst je laat relativeren en je ruimte biedt voor zelfreflectie.

Interessant voor je?

 

Overleg met de belastingdienst of accountant wat voor jou of jouw onderneming de beste opties zijn.

 

Vindt in de beschikbare kunst jouw Statement Art die jij graag aan jouw muur wilt hangen.

Kijk ook eens bij de reeds verkochte kunst om inspiratie op te doen voor een schilderij in opdracht.

 

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact op met me via het contactformulier.

Belasting op kunst
Kunst in woonkamer
kunst op kantoor
Aftrekbare belasting

Stel een nalatenschap is €800.000. Tot de nalatenschap behoort een schilderij met een waarde van €100.000. Als erfgenaam zou je €160.000 (bij een tarief van 20%) aan erfbelasting moeten betalen. Draag je als erfgenaam het schilderij over aan het rijk, dan wordt €120.000 kwijtgescholden waarna nog slechts €40.000 resteert voor de te betalen erfbelasting.

De kunst die via deze kwijtscheldingsregeling wordt verkregen door de Nederlandse staat wordt toegevoegd aan de Collectie van Nederland, van waaruit het meestal naar een museum gaat.

Let op: Het kunstvoorwerp moet onderdeel zijn van de nalatenschap en mag niet na het overlijden zijn aangeschaft. Ook mag de kunst niet zijn aangeschaft met het vermogen uit de nalatenschap.


Als je gebruik wilt maken van de kwijtscheldingsregeling is een goede voorbereiding van belang om de slagingskans te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een passend museum voor de kunst.

Is de kunstaankoop te zien als een bedrijfsinvestering dan moet het als bedrijfsmiddel op de balans opgenomen worden. In dat geval kun je ook gebruik maken van de investeringsaftrek. Afhankelijk van het totaal van de investeringen in een jaar kun je een percentage van de investering van de winst aftrekken.

Afschrijven op goede kunst is meestal niet mogelijk, kunst slijt immers niet!  Dit geldt over het algemeen niet bij kunstreproducties en -replica’s.

Een eventueel verlies dat optreedt bij verkoop van het kunstobject dat op de balans staat is aftrekbaar. Eventuele winst is uiteraard belast.

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de KIA.

meer info over de KIA