Kleurrijke Abstracte Schilderijen. Koop Jouw eigen Statement Art rechtstreeks bij de kunstenaar.
Mand
Mand (0)

6 vragen van "Kunstenaar Uitgelicht" van Exto

Op 15 januari 2023 had ik een Interview met Exto voor hun rubriek Kunstenaar Uitgelicht.  Exto is een online community voor beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers.

 

Zij stelden me de volgende 6 vragen over mij en mijn kunst:

1. Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?

2. Wat is het verhaal bij het schilderij Voyagers?

3. Wie of wat inspireert jou in je werk?

4. Welk van jouw werken heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?

5. Hoe zou je je techniek omschrijven?

6. Wat betekent kunst voor jou?

Hoe ben je in aanraking gekomen met jouw manier van werken?

Creativiteit met schilderen zit in de familie. Mijn moeder schilderde landschappen. Maar figuratief schilderen heeft nooit mijn voorkeur gehad. Dus ging ik al vroeg mijn eigen weg met Abstract schilderen. In eerste instantie volledig 2D, maar de laatste jaren pas ik steeds meer materialen en 3D-structuren toe om het schilderij naast optische diepte ook fysieke diepte te geven. Ik experimenteer graag met materialen en technieken in mijn kunstwerken, voornamelijk op een autodidactische manier, soms via een workshop bij collega-kunstenaar. Het verbaasd me telkens weer dat er nog lang geen einde is aan telkens nieuwe materialen en technieken toe te passen om mooie kunst te maken.

Wie of wat inspireert jou in je werk?

Mijn inspiratiebronnen zijn eindeloos, ik heb meer inspiratie dan dat ik schilderijen kan maken. Veel inspiratie haal ik uit wetenschappelijke artikelen over medische ontwikkelingen, de kosmos en haar vele mysteries, de natuur -prachtig in al haar seizoenen-, mensen en wat ze doen.

​​​​​​​

Soms kan ik zeer emotioneel raken bij een inspiratie, bijvoorbeeld de sensatie van een kus, en wil ik dit ook laten terugkomen in de dynamiek, kleurkeuze en vormen op het schilderij. Soms wordt ik ook geraakt door trieste gebeurtenissen om me heen; zoals de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Omdat ik niet deze zwarte troosteloosheid wil schilderen, maar toch een Statement wil maken, kies ik dan bewust voor precies het tegenovergestelde: positieve, mooie dingen in het leven, en laat die me dan inspireren. 

Wat is het verhaal bij het schilderij Voyagers?

Dit werk is een 2-luik dat ik in opdracht mocht maken.  De opdrachtgevers waren onbekenden voor me en dan besteed ik altijd extra tijd om ze, en hun kunstvoorkeur, beter te leren kennen. Na 2 bezoeken had ik een goed beeld van wat ze zochten. Kunst in levendige kleuren die indruk moest maken, een blikvanger als je binnenkomt. Kunst aan de muur die iets over hen zegt, wie zij zijn; hun Statement Art.
Ze hadden veel gereisd (“voyagers”) en waren net in Nederland komen wonen. De verhalen over hun reizen, waar ze geweest waren en wat ze gezien hadden, waren de inspiratie voor het 2-luik.


Als knipoog had ik hun namen verstopt in het schilderij, zodat het kunstwerk nog persoonlijker werd. Iets leuks dat extra aan het verhaal bij hun kunstwerk toevoegde.

Hoe zou je je techniek omschrijven?

Kunst creëren is voor mij een uitlaatklep. Een manier om mijn beleving van wat ik zie, hoor en voel weer te geven. In vloeiend verbonden vormen en kleuren, dynamisch, wild of juist heel harmonieus.  Met kunst wil ik soms een Statement maken, maar nooit grimmig geuit.

Mijn kunst moet mooi en levendig blijven. In het bijzonder als mijn kunst de Statement Art van een ander mag zijn.

Kunst in woonkamer

Met heel veel van mijn schilderijen voel ik een sterke band. Ik merk dat vaak pas op het moment dat zo’n schilderij verkocht wordt. Het voelt dan alsof ik iets moet afgeven waar ik van houd en het geeft me een ietwat triest gevoel. Maar ook een gevoel van tevredenheid, voldaanheid en trots als ik het later mooi zie hangen bij de nieuwe eigenaar.


Een recent werk waar ik met veel plezier aan gewerkt heb was “Interstellar travels”. Geïnspireerd door het vele dat ik niet begrijp, of kan bevatten. Het besef van mijn beperkingen. Maar ook het besef van het genot van een rijke fantasie waarmee ik Kunst mag maken. 

... En een beetje uitgedaagd door mijn vrouw om ditmaal een schilderij in enkel zwart-wit te maken, vergezeld van een goudkleur.

De laatste jaren werk ik als abstract schilder volledig in mixed media, met acrylverf als basis. Al mijn schilderijen zijn opgebouwd uit lagen, soms tot 9 lagen toe. Iedere laag draagt bij aan het totaal; een vorm in verf die doorschijnend achtergrond wordt, een textuur die onopvallend in het kunstwerk zit, soms met een schaduw-effect, nadrukkelijk aanwezige structuren in pasta, acryl-poelen die structuren (gedeeltelijk) afzwakken, korreltjes zand of grid om de focuspunten te versterken, spray-paint- en acryllagen om het geheel te verbinden. En dan soms nog accentuering met parelmoerverf, metallic verf of epoxy. Met als laatste laag, altijd een vloeibare vernis.

 

Ik probeer realistische vormen in mijn kunstweken nadrukkelijk te vermijden. Des te frappanter vind ik het, dat meestal een van de eerste opmerking van een bezoekers is “he, ik zie een … in het schilderij”. Zoals een danseres in het schilderij “Interstellar travels”.

Welk van jouw werken heeft een speciale betekenis voor jou en waarom?

Ik ging al vroeg mijn eigen weg met abstract schilderen

Painting Interstellar Travels

Ik probeer realistische vormen in mijn kunstwerken nadrukkelijk te vermijden

Schilderij - seasonal change
schilderij in woonkamer - Senang

Wat betekent kunst voor jou?

schilderij Peacock Dare
schilderij - Passing Titan
Schilderij Anomaly of the Cosmos
Schilderij "Voyagers"
Interview met John DutchArt