Kleurrijke Abstracte Schilderijen door Nederlandse kunstenaar John DutchArt. Koop jouw eigen Statement Art rechtstreeks bij de kunstenaar.
Mand
Mand (0)

Wat inspireert mij, als abstract kunstenaar?

Wat inspireert en beïnvloed mij, als abstract kunstenaar, in de kunstwerken die ik schilder?

 

In een abstract kunstwerk streeft de kunstenaar er niet naar om de werkelijkheid weer te geven. In plaats daarvan geeft hij vorm aan zijn kunst door zijn gevoel, stemming, emoties of om te zetten in een samenspel van kleuren, vormen, lijnen en structuren in bijvoorbeeld een beeld of schilderwerk.

Als ik zelf een abstract schilderij maak merk ik hoe mijn gevoel van dat moment zijn effect heeft op het kunstwerk waaraan ik werk. Als ik bijvoorbeeld enkele dagen niet heb kunnen schilderen en ik ga dan aan de slag, dan voelt het alsof ik de verloren verf wil goedmaken. Mijn schilderij kan dan iets levendiger of drukker worden.

 

Zelfs of de zon schijnt, of de herfst invalt of als mijn nichtjes op bezoek komen heeft dat invloed op de inspiratie die ik op dat moment krijg voor een schilderij. Ook muziek zet mij aan tot een bepaalde stemming, een specifiek ritme dat zich vertaalt in bijvoorbeeld langere verfstroken of kortere. 

 

Een belangrijke inspiratiebron voor mijn kunst zijn artikelen die ik lees, online of in boeken. Ik verslijt veel wetenschappelijke artikelen, over de medische wereld, astrologie, geografie en natuurverschijnselen. Bij het lezen krijg ik onmiddellijk beelden van kleur en vorm in mijn hoofd en ontstaat een plezierige drang om dat op een doek of paneel te vereeuwigen.

 

Daarnaast ben ik altijd dankbaar als iemand me vraagt om iets specifiek voor hem of haar te schilderen. Passend bij een nieuwe woning, gerenoveerde woonkamer of ter vervanging van oude schilderijen of foto’s aan de muur. Of kunst voor op kantoor om voor afleiding en inspiratie te zorgen. Dit zijn voor mij wel de moeilijkste schilderijen om te maken omdat er al een verwachting van de opdrachtgever is. En in de abstracte kunst staat niet vooraf vast hoe het uiteindelijke werk er gaat uitzien. Anders dan wanneer je een portret of stilleven zou schilderen.

Of je een abstract schilderij mooi vindt hangt mede af van jouw verbeeldingsvermogen. Je hoeft niet eens hetzelfde te zien of voelen als wat de kunstenaar voelde of dacht toen hij het werk maakte, om een kunstwerk mooi te vinden. Maar een abstract schilderij moet je wel aanspreken, een goed gevoel geven, … in je onderbuik.


Abstracte Kunst is het product van de creativiteit van mensen en de waardering van het kunstwerk is puur persoonlijk en uiterst subjectief.

Schilderij geinspireerd door vulkaan
Blauwe stromen uit een vulkaan
De planeet Mercurius als inspiratie
Schilderij geinspireerd door foto van planeet Mercurius

De invloed van mijn omgeving op mijn abstracte kunst.